İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu ICANN, geçtiğimiz yıl jenerik üst düzey alan adlarını (Generic Top Level Domains – gTLD) genişleteceğini açıkladı. Ancak ICANN'in kendisinin bile bu geçiş sürecine hazır olmadığı ortaya çıkıyor. Yaşanan sıkıntılara bir yenisi daha eklendi ve ICANN, kendisine gelen başvuruların değerlendirme sürecinde kullanılan bir programı askıya aldığını duyurdu.
2011 yılı Haziran ayında Singapur'da düzenlenen olağan yıllık ICANN toplantısında alınan kararla birlikte, marka isimlerinden tutun da politik parti isimlerine dek pek çok farklı kelime artık alan adı uzantısı olarak .com'un yerine tercih edilebilecekti. Bu karar, alan adı yönetiminde adeta devrim niteliği taşıyordu zira isteyen her firma, kendi ismiyle alan adı açabilecek ve hatta bu alan adları altında alt tanımlamalar yaparak bunları satabilecekti. Ancak bunun için, firmaların bir ön başvuru sürecinden geçmeleri ve ICANN hesabına 185.000 Dolar ödemeleri gerekiyordu.
Çok tartışmaları geçen 8 aylık bir sürecin ardından ICANN kararından geri adım atmadı ve Nisan ayında yeni gTLD'ler için başvuru süreci başladı. Ancak başvuru süreci, aslında ICANN'in bile böyle bir geçiş için yeterli hazırlığı yapmadığını ortaya çıkarttı. ICANN'in düzenlediği başvuru süreci, 7 aşamalı ve oldukça karmaşık bir süreçti. Bu sürecin ilk halkası ise TAS (TLD Başvuru Sistemi) sistemi aracılığıyla 29 Nisan 2012'ye dek yapılması gereken ön başvurulardı. Bu ön başvuru sürecinin ardından 12 Nisan tarihine dek de başvuruların tamamlanacağı 2. bir süreç yer alıyordu. Sonuçta, 2. süreçte bir sorun yaşandı ve ICANN'in TAS başvuru sisteminde bir “yazılım açığı” saptanarak TAS sistemi kapatıldı.
Yaklaşık 1 ay boyunca kapalı kalan TAS sistemi Mayıs ayı sonlarında yeniden işleme açıldı ve başvuruların tamamlanması sağlandı. ICANN, başvuru sürecinde toplam 1409 farklı gTLD için 1930 başvuru aldıklarını açıklamıştı. Haziran ayı başlarında ise bu başvuruların elleçlenmesi sürecine geçildi. ICANN'in sistemi ilk seferde 600 başvurunun inceleneceği, sonrasında ise 400'erli gruplar halinde inceleneceği bir programı öngörüyordu. Ancak bu kez de elleçleme sürecinini oluşturan Digital Archery programında bir sorun yaşandığı ve programın kapatıldığı açıklandı.
ICANN, sürecin ne zaman yeniden işlemeye başlayacağı, gruplama ve inceleme işlemlerinin nasıl ilerleyeceği hakkında daha detaylı bir açıklama henüz yayınlamamış durumda. Öngörüler, sürecin bundan sonra sorunsuz devam etmesi halinde ilk gTLD uygulamalarının 2013 ortalarında karşımıza çıkabileceğine işaret ediyor. Ancak interneti yönetmekle görevlendirilen en yetkili kurum olan ICANN'de daha ne gibi “teknik aksaklıklar” yaşanacak bekleyip göreceğiz.